Een stadslaboratorium

cityLabo zag het licht als experimentele cel van de vzw Antwerpen Averechts, ontwerpers van stadsbezoeken.
Antwerpen is onze speeltuin, maar onze projecten kleuren vrolijk buiten de regionale lijntjes. Verwondering en nieuwsgierigheid maken deel uit van ons DNA. cityLabo snuffelt rond in de moderne stad. We zoeken verbanden tussen steden, belichten contrasten tussen buurten, krijgen stadsbewoners met elkaar aan de praat. Hoe? Via tentoonstellingen, lezingen, publicaties, wandelingen en ‘stadsrepublieken’.


ZOOM - De stad van morgen

Een nieuw voorjaarsproject van Antwerpen Averechts / cityLabo

 

De Antwerpse bevolking groeit. De stad onderzoekt hoe ze de bevolkingsgroei in de stadsrand (‘zoom') kwaliteitsvol kan opvangen. ZOOM onderzoekt met jongeren en buurtbewoners wat dit kan betekenen voor kinderen en tieners.

Verneem alles vanaf 7 april op www.zoom-apen.be.


 

 
 
 
OP EEN DRAFJE DOOR 'A'!
Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013

In 2013 is Antwerpen de Europese Sporthoofdstad en dat zal de wereld geweten hebben... cityLabo/Antwerpen Averechts doen ook mee, met een sightjogging! U kan nu met een van onze gidsen tijdens een verrassende joggingsessie het stadscentrum op een drafje verkennen. U doet dat via een licht, aangenaam looptraject van ca. 5 kilometer. Onderweg krijgt u van uw gids/coach allerhande weetjes over de historische stad te horen. En het blijft niet louter bij een stratenparcours: af en toe wordt er ook wel doorgestoten tot op een binnenplaats...

De joggingsessies die we bij wijze van aftrap organiseerden in april waren een klinkend succes. Heeft u die gemist? Trommel dan een aantal vrienden bij elkaar (maximum 15) en reserveer een datum van uw eigen keuze.

Voor inschrijvingen kan u terecht bij het secretariaat van Antwerpen Averechts: 03 338 39 39 of secretariaat@antwerpenaverechts.be.


 
MIJN HAVEN, MIJN THUIS? - een zoektocht door haven en stad

MIJN HAVEN, MIJN THUIS? is een samenwerkingsproject van het Antwerpse Museum aan de Stroom en cityLabo dat de relatie tussen haven en stad via de erfgoedrijkdom verspreid over de Antwerpse districten in de kijker zet.

Het huwelijk tussen Antwerpen en zijn haven is er altijd een geweest van aantrekken en afstoten, van wederzijdse versterking en af en toe ook van afwijzing. Een jaar lang ging cityLabo bij grote en kleine erfgoedzorgers op zoek naar materiaal om dit verhaal vorm te geven.
Uiteindelijk resulteerde dat in een ‘reisgids’ door Antwerpen waar ook een luister-cd bijhoort, een aantrekkelijk doe-boekje voor kinderen en een dagvullende busuitstap door stad en haven.

Meer info vindt u hiernaast, onder 'projecten & events'.


 
VAN DE CRAEN, AANGENAAM

"Betty, 't is Hendrik."
Ik krijg kiekenvlees, mijn haren op mijn armen komen recht.
"Waar?"
"In het dok bij de 706. Hij zit vast in de dubbele bodem."

Ze zijn met z'n zessen. Ze zijn familie. En allemaal kinderen 'van de kraan'. Een luidruchtig gezelschap - da's het minste dat je ervan kan zeggen. En ze hebben allemaal een beetje 't Scheld in hun bloed.
Ze zitten ook allemaal met een verhaal. Een verhaal dat sterker is dan henzelf, het moét uit hen weg.

Vanaf oktober 2011 kregen de kinderen Van de Craen - een gezamenlijk erfgoedproject van MAS/Museum aan de Stroom en cityLabo - een gezicht en kon u ze aan het werk zien in het MAS. Nu gaan ze de boer op, in de vorm van zes aparte vertellingen die u voor uw eigen kennissenkring of uw vereniging kan boeken. De kinderen Van de Craen zijn volk van vlees en bloed dat u nooit meer wil vergeten.

Voor meer info: kijk hiernaast bij projecten & events. 
 ACTIEF IN ARCHITECTUUR OF VORMGEVING? EEN INFOTIP!

De afdeling Kunsten van het agentschap Kunsten en Erfgoed en het Vlaams Architectuur Instituut (VAi) organiseren infonamiddagen voor wie actief is in de sectoren architectuur en vormgeving.
Cecile Jacobs (secretaris beoordelingscommissie architectuur en vormgeving) en Stefan Siffer (projectleider Vlaams Architectuur Instituut) beantwoorden uw vragen over het kunstendecreet, over de mogelijkheden tot financiële steun, het samenstellen van een dossier, verblijfcentra in het buitenland / internationale werkplaatsen, contactpersonen en -adressen, internationale samenwerking,…

De infonamiddagen vinden plaats in het Arenberggebouw te Brussel en in deSingel te Antwerpen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. U wordt immers persoonlijk ontvangen, niet in groep.

 

De volgende infonamiddagen voor de sector architectuur en vormgeving zullen in Brussel plaatsvinden op woensdag 5 juni 2013 en woensdag 7 augustus 2013 telkens van 13u30 tot 17u30.

Voor inlichtingen en inschrijvingen kan u terecht bij Cecile Jacobs, tel. 02 553 68 25, cecile.jacobs@cjsm.vlaanderen.be.Op woensdag 22 mei 2013 en woensdag 10 juli 2013 wordt de infonamiddag te Antwerpen georganiseerd, eveneens van 13u30 tot 17u30.

Voor inlichtingen en inschrijvingen kan u terecht bij Stefan Siffer, tel. 03 242 89 63, stefan.siffer@vai.be.


 

Laatste uploads