projecten

Het Eerste Kwartier

Dubbelportret van een havenwijk.

Het Schipperskwartier. Een van de oudste wijken in Antwerpen. In de Middeleeuwen gekend als de Kraaiwijk, waar kwalijk geurende industrie zoals ververij, naartoe werd verbannen. In de 19de eeuw een heksenketel waar werkvolk, matrozen en prostituees samengeprangd zaten. Napoleon herdoopte de wijk in Eerste Kwartier. Na het noordwaarts verschuiven van de haven verkommerde de buurt. Tot een hardhandige schoonmaakoperatie een relance inluidde. Vandaag wordt het Schipperskwartier weer een hippe leefbuurt, waar de vitrinemeisjes nog over drie gedoogstraten en een eroscentrum beschikken.

Ondertussen, in Rotterdam... Ook daar ontstond in het havengewoel een explosieve leefgemeenschap: Katendrecht. Thuis voor Rotterdammers, Chinezen en pooiers. Sinds een paar jaren ook voor yuppies. Voor velen een pijnpunt in de stad, voor anderen een plek met ontzettend veel potentieel...

cityLabo legde de geschiedenis en de toekomstverwachtingen van beide havenwijken over elkaar. Een aantal interessante gelijkenissen en contrasten kwamen aan het licht. Die kregen vorm in een openluchttentoonstelling, een wandelboekje en geleide wandelingen.

Met ontzettend veel dank aan de Stad Antwerpen, programma voor stad in verandering, en de Katendrechtse Bewonersorganisatie.

Op 16 maart 2008 verzorgde het danscollectief een aantal performances in de buurt. U vindt hiervan een fotografisch verslag. Ook de panelen van de openluchttentoonstelling kan u hier downloaden. Het boekje van ’t Eerste Kwartier is te koop bij Antwerpen Averechts: www.antwerpenaverechts.be/publicaties

Evenementen

Gerelateerde uploads

Reacties

Koen Raeymaekers

gepost op: 30 september 2010

Groot nieuws voor een van de allereerste cityLabo projecten! Het tentoonstellingsproject dat we in 2008 organiseerden rond het Antwerpse Schipperskwartier en de Rotterdamse Katendrechtwijk krijgt dit jaar in Rotterdam een vervolg. Na de positieve reacties op ’t Eerste Kwartier hier in Antwerpen, besloten een paar Rotterdamse werkgroepen, met de hulp van de Stad Rotterdam, een ‘spiegelende’ tentoonstelling over Katendrecht / Schipperskwartier in Katendrecht te organiseren. De titel van het project bleef behouden: ’t Eerste Kwartier: dubbelportret van een havenwijk. Maar de focus verschuift nu naar de Katendrechtse situatie, terwijl het Antwerpse Schipperskwartier als contrasterend commentaar wordt gebruikt. Wie met het Rotterdamse luik van dit stedelijk ‘dubbelportret’ wil kennismaken, kan nog tot augustus 2012 naar Katendrecht. Foto’s van de feestelijke inwandeling en van het bezoek van onze Antwerpse delegatie op 11/09 jl vind je onder ’t Eerste Kwartier.

Jouw reactie

U moet aangemeld zijn om te reageren. Log in of registreer je hier.