projecten

Kant & Wal

De Scheldekaaien in 10 verhalen

Als aanloop naar de heraanleg van de Scheldekaaien in 2011 wil Antwerpen het 7 km lange lint langs de stroom nog eens extra in het voetlicht zetten. In opdracht van de Stad stippelden we in 2008 onder de naam ‘Kant & Wal’ een expo- en wandeltraject langsheen ‘de blauwe steen' uit.

Langsheen het wandeltraject, dat zich uitstrekte van de noordelijke Scheldebocht tot het Zuid, werden 10 infozuilen opgesteld. Die vertelden aan de hand van origineel beeldmateriaal en 10 poëtische verhaaltjes over de mensen die hier leefden en werkten. Er werd ook vooruit gekeken, naar de toekomstplannen en de grootscheepse transformatie die dit gebied binnenkort gaat meemaken.

Van oktober tot december 2008 organiseerde cityLabo een reeks gratis geleide kaaiwandelingen die meer dan 1.000 wandelaars naar de winterse Scheldeboord lokten.

De expozuilen langs de kaaien zijn ondertussen verdwenen, maar de ‘Kant & Wal’ wandeling werd opgenomen in het permanente aanbod van Antwerpen Averechts.

Bij het wandeltraject hoort ook een kijk- en leesboekje. ‘Kant & Wal: de kaaien in 10 verhalen' is een hebbeding dat op een onderhoudende manier over het woelige huwelijk tussen stad en stroom vertelt. De 10 hoofdstukjes in het boek vertellen over de menselijke bedrijvigheid in al haar aspecten die je in de geschiedenis van de kaaien terugvindt – van vrijen en dromen, over werken en handel drijven tot beschermen, vechten en schoonheid scheppen.
Zolang de snel slinkende voorraad strekt...

De 10 prozatekstjes die op de infozuilen te lezen waren, kan je hier downloaden.

Meer over: scheldekaaien

Gerelateerde uploads

Jouw reactie

U moet aangemeld zijn om te reageren. Log in of registreer je hier.