projecten

Kinderen Van de Craen

De kinderen Van de Craen zijn een samengesteld gezin. Zij hebben slechts één ding gemeen: ieder van hen is via zijn/haar stiel en DNA verbonden met het wel en wee van de haven. Hun levensverhaal is ook dat van de haven en de stad.

De kinderen Van de Craen is een verhalenproject dat de maritieme erfgoedrijkdom van Antwerpen tot leven wil brengen - via vertellingen, gebracht door mensen van vlees en bloed. Mensen zoals u en ik.
Voor dit MAS/cityLabo project werkten Antwerpse erfgoedzorgers, jonge theaterschrijvers en acteurs een tijdlang intens samen.
In de reeks van live vertellingen die uit deze samenwerking voortkwam maakt u kennis met:
een cafébazin / een scheepsbouwer / een natiebaas / een binnenschipper / een handelaar / een kraanman.

Er zitten zowel intieme, emotioneel geladen stemmen als luidruchtige extraverte vertellers in de familie Van de Craen. Hun familienaam knipoogt naar de middeleeuwse ‘kraankinderen’: de arbeiders die de kraan op de Werf bedienden. De kinderen Van de Craen doen de Antwerpse haven leven. Een verzameling van beroepslevens achter de maritieme machine. Levens die hun sporen nalieten via het erfgoed verspreid over de vele Antwerpse erfgoedcollecties: de Collectie Antwerpen.

Hieronder een overzicht van de zes vertellingen:De schipper: KIND VAN DE MAST


Schepen breken soms zoals vaders. Bjorn vertelt over zijn voorvaderen die op de Europese wateren met hun binnenschepen de Europese economie dienden. Over kool, zaad en kinderen die meevoeren met de mast.

Tekst: Leen De Graeve
Spel:
Robbert VervloetDe cafébazin: VERDRIET WAAROP JE KAN DANSEN


De tijdloosheid van twee havencafés: eentje in het hier en nu en eentje in het daar en ginder van 1900. Het laat je zien en voelen dat cafés in alle tijden eigenlijk precies hetzelfde zijn. Ze hebben maar één vaste klant: het leven zoals het is. Er is altijd verdriet waarop je kan dansen.

Tekst: Ilse Daems 

Spel:
Tessa VerbruggenDe scheepsbouwer: HET TIJ IS HOOG


Betty Van den Abbeele heeft het allemaal gezien. Met haar eigen ogen, haar eigen hart en haar eigen ziel. De ziel van de boten laat haar nooit meer los. De ziel van haar Hendrik ook niet. Jong, die zagen elkaar graag. Van in ‘t begin. Dat heeft zo moeten zijn. Zoals een boot weet welke koers hij moet aanhouden. Zo weet een hart welke weg het moet volgen.

Tekst: Cien Schelkens 

Spel:
Ann ClaesDe kraanman: DE VIERING VAN HET LEVEN


Walter is de koning van de auto’s. Hij kan een hele lading zonder een bluts vanuit de boot op de kade zetten. Walter is kraanman, ne goeie. Zijn vader was havenarbeider, zijn grootvader ook. Mannen van de harde arbeid, van het noeste leven. Mannen die in een wip een boot lossen. Mannen die ook al eens wippen. Mannen met een groot bakkes en een klein hartje. Mannen die van hun vrouw houden. Mannen met een hart voor de haven en de Schelde.

Tekst:
Cien Schelkens 

Spel: 
Robbert VervloetDe handelaar: WISTEN WIJ VEEL


Eduard Bunge, telg uit een Duitse koopmansdynastie, duikt op in de Congo-avonturen van Leopold II, pakt ‘en passant’ Zuid-Amerika in en gaat met zijn fortuinen uiteindelijk in Antwerpen voor anker. U bent bij deze van harte uitgenodigd op het Bunge International Memorial Fundraising Event - een feestrede die de stralende én duistere momenten van het geslacht Bunge onthult.

Tekst:
Maarten Inghels 

Spel:
Joep ConjaertsDe natiebaas: DE KLEERMAKER EN DE NATIEBAAS


De zoon van een kleermaker wil trouwen met de dochter van een natiebaas. Een liefdesgeschiedenis met een haven, met mode en een stadsplan met konijnen…

Tekst: Geert Genbrugge 

Spel:
Gideon HakkerDe vertellingen van Kinderen Van de Craen kunnen door verenigingen, bedrijven en particulieren geboekt worden.
Prijs: € 195 + verplaatingsonkosten
Meer info en reservaties: Antwerpen Averechts / cityLabo: +32 (0)3 338 39 39

Met dank aan: de Collectie Antwerpen / Heemkundige Kring Hobuechen 1135 / Collectie Katoen Natie / Protestantse Kerk-Oost / Rijn- en Binnenvaart Museum / Het Kerkschip-Antwerpen / Havencentrum Antwerpen / erfgoedvereniging Op Stoapel-Temse / Heemkundige Kring Wissekerke / Bunge International / Martin Ferket / Paul Schoors / Edith Crauwels / André Buytaert / Walter Jansegers / Cindy Lantreibecq / Fernanda Van Gool / Toerisme Antwerpen

De kinderen Van de Craen zijn een samenwerkingsproject van cityLabo en het Museum aan de Stroom.

(In de tag cloud vind je ook 'vandecraen'.)

Meer over: vandecraen

Gerelateerde uploads

Reacties

Jaak van Hoof

gepost op: 7 december 2011

Beste mensen, deze voormiddag naar de voorstelling gaan zien van "Het tij is hoog". dit was voor mij een ontdekking ! Is het mogelijk de ander voorstellingen nog bij te wonen ?

Jouw reactie

U moet aangemeld zijn om te reageren. Log in of registreer je hier.