projecten

Mijn haven, mijn thuis?

MIJN HAVEN, MIJN THUIS? is een nieuw samenwerkingsproject van het Antwerpse Museum aan de Stroom en cityLabo dat de relatie tussen haven en stad via de erfgoedrijkdom verspreid over de Antwerpse districten in de kijker zet.

Het huwelijk tussen Antwerpen en zijn haven is er een van aantrekken en afstoten, van wederzijdse versterking en af en toe ook van afwijzing. Een jaar lang ging cityLabo bij grote en kleine erfgoedzorgers op zoek naar materiaal om dit verhaal vorm te geven.
Uiteindelijk resulteerde dat in een ‘reisgids’ door Antwerpen waar ook een luister-cd bijhoort (Mijn haven, mijn thuis?'), een aantrekkelijk doe-boekje voor kinderen ('Stromend Water') en een dagvullende busuitstap door stad en haven.

‘14 scènes uit het huwelijksleven van haven en stad'…
is de ondertitel van het boek ‘Mijn haven, mijn thuis?’. Veertien plekken in de stad die vertellen over de relatie en de wederzijdse beïnvloeding tussen woonstad en economische haven, van Cockerill Hoboken tot Lillo Fort. In elke scène maak je kennis met een aantal Antwerpse erfgoedcollecties. We trachtten op onze zoektocht af te wijken van de platgetreden paden die naar de grote musea leiden en klopten regelmatig aan bij minder gekende, intrigerende erfgoedzorgers.
Deze publicatie is in de eerste plaats een kijk- en leesboek, maar je kan het ook als een reisgids gebruiken en er één grote auto- of fietstocht mee maken. Of je beperkt je per uitstap tot één of twee locaties.

Luister-cd
Als aanvulling bij het kijk- en leesmateriaal vind je ook een luister-cd in dit boek, met daarop een mozaiek van echte en fictieve stemmen. De ‘echte’ stemmen behoren toe aan erfgoedzorgers die honderduit praten over een ‘troetelstuk’ in hun collectie. De fictieve stemmen brengen sterke momenten uit het verleden van de havenstad opnieuw tot leven.

‘Stromend Water’
Op basis van het grote-mensenboek maakten onze partners van ‘de kleine expeditie’ een bijzonder vlot leesbaar en fraai geïllustreerd doe-boekje voor kinderen van 10 tot 12 jaar dat de titel ‘Stromend Water’ meekreeg en dat de jonge lezers met allerlei ‘lastige’ vragen bestookt ivm het begrip erfgoed en de bezochte locaties. Je kan van je erfgoedrally dus probleemloos een gezellige familie-uitstap maken.

Bustour
Uit al het verzamelde materiaal werd nu ook een bustour voor groepen gepuurd. Dit is een dagvullend programma dat de bezoekers onderdompelt in het bewogen huwelijksleven van haven en stad. En het blijft niet bij louter ‘bezichtigen’: af en toe wordt er ook gestopt om een bezoekje te brengen aan erfgoedzorgers die een belangrijke rol in dit verhaal speelden of spelen. De lunch verorber je op een verrassende plek, ergens in de haven.

Praktisch
De boeken van 'Mijn haven, mijn thuis?' vindt u in de MAS bookshop, de Antwerpse boekhandels en bij Antwerpen Averechts/cityLabo.
Dankzij een akkoord met de uitgever, kan u beide publicaties bij Antwerpen Averechts aan een uitzonderlijk voordelige prijs kopen:
- het pakket ‘Mijn haven, mijn thuis?' + ‘Stromend Water' aan 20 euro (ipv 30 euro in de boekhandel)
- het boek ‘Mijn haven, mijn thuis?' aan 16 euro (ipv 22,50 euro in de boekhandel)
- het boekje ‘Stromend Water' aan 5,50 euro (ipv 7,50 euro in de boekhandel)
Dit is een must die in de boekenkast van elke Antwerpen-liefhebber thuishoort!

Voor meer info ivm de bustour en boekingen kan je terecht bij 03 232 01 03 (Toerisme Antwerpen) of op ons secretariaat: 03 338 39 39.
Meer details over ‘Mijn haven, mijn thuis?’ vind je hier.

Jouw reactie

U moet aangemeld zijn om te reageren. Log in of registreer je hier.